top of page

Millorant l'ètica clínica i humanitzant l'assistència

Des del Desembre de 2017 sóc el President del Comitè d'Ètica Asisstencial de la Regió Sanitària de Lleida. Hem intentat realitzar una renovació dels membres i ser dinàmics. Des de l'Abril de 2019 hem creat la figura del Consultor ètic que ha estat pionera i ens ha apropat als professionals. 

 A més sóc consultor ètic de diferents institucions socials. Des dels Espais de reflexió ètica (ERESS) intentem donar resposta als dilemes que els professionals de l'àmbit social tenen en el seu dia a dia. 

MÉS INFORMACIÓ

RESULTATS

PROJECTE NARRATIVA DEL PACIENT

La Càtedra Fundació ASISA-UdL de salut, educació i qualitat de vida ens ha atorgat un ajut de 2.500 euros a un projecte d'investigació que pretén visibilitzar el valor que tenen per al benestar individual i la millora de la relació entre els professionals de salut i els pacients, els relats escrits pels malalts o els seus acompanyants.

Es tracta de La narrativa escrita de qui emmalalteix i/o acompanya. Localització, identificació i anàlisi de publicacions de pacients com a font formativa per a professionals de salut.  El projecte ha estat escollit pel jurat de la Convocatòria d'ajudes a la investigació 2022 de la Càtedra Asisa-UdL per la seua qualitat científica i viabilitat.

Explica Yuguero que la recerca pretén localitzar, identificar, reunir i organitzar per malalties els relats sobre processos vitals relacionats per posar-les a l'abast del personal mèdic, d'infermeria, fisioteràpia i estudiantat de ciències de la salut, associacions de malalts i familiars i la resta de població que ho necessiti. Per tal que puguin ser utilitzats adequadament, les investigadores i els investigadors de la UdL elaboraran propostes metodològiques i guies de lectura amb l'objectiu "d'extreure tot el potencial de les narratives".

L'equip de recerca pretén, d'una banda, acabar amb la dispersió de la producció narrativa, l'absència de catàlegs, la identificació específica, el desconeixement i la invisibilitat d'aquests relats, i de l'altra, amb el seu escàs ús professional, terapèutic i docent. En aquest sentit, "el nostre objectiu és poder incorporar-los a les nostres assignatures i en la docència de bioètica a les facultats i als residents", afegeix Yuguero.

bottom of page