top of page
Buscar
  • oriolyuguero

Com viu el pacient la seva malaltia?




Volia aprofitar la última entrada de l'any per parlar d'un projecte en el què he participat i què ha estat molt interessant i enriquidor. Sobretot perquè hem coincidit professionals de la salut, de l'educació, de la sociologia i de l'àmbit de la Documentació.


Un projecte sobre Medicina Narrativa, que amb el suport de la Càtedra Asisa de la UDL, ens ha permès desenvolupar una guia per a llegir els relats que els pacients i els seus familiars escriuen sobre la seva malaltia.


Però què és la Medicina Narrativa?


La Medicina Narrativa recull experiències subjectives i personals de les persones involucrades en els processos de malaltia.  Concretament, les seves experiències respecte a allò que senten durant els processos de malaltia, així com la les dels seus familiars i acompanyants. Les experiències de salut i malaltia formen part de la vida i narrar les emocions, experiències i vivències al seu voltant és una riquesa per als professionals que treballen en la medicina.Salut i malaltia són cosubstancials al procés de viure, de com viure, tant la salut com la malaltia. Des del nostre punt de vista, narrar, explicar, escriure la vida quotidiana, les emocions, les experiències i compartir-les és una activitat vivencial amb efectes positius.


Podeu trobar més informació sobre l'activitat del grup aquí.


I si voleu més informació sobre la guia que hem editat i publicat sobre narratives del pacient, la podeu trobar aquí.


Per mi ha estat molt enriquidor participar en aquest projecte durant aquests quasi 2 anys. Coincidir en un projecte de recerca amb la Paquita Sanvicen ha estat un luxe. Treballar plegats amb l'Eduard Peñascal i l'Antonieta Lafarga, una oportunitat única que segur que generarà més projectes. Ja que la Medicina Narrativa s'ha d'incorporar a la docència de la Bioètica. Però també conéixer a la Silvia de la Facultat d'Infemeria i Fisioteràpia, i a la Romina i l'Eva, que des de l'Àrea de Biblioteques de la UdL han fet una feinada ordenant els relats de malalties.


I es que escoltar i entendre les vivències i percepcions dels pacients és la base de l'empatia, i ja sabeu el que a mi m'agrada l'empatia!


Que tingueu un bon any nou!

73 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page