top of page
Buscar

Recanvi als espais d'ètica

  • oriolyuguero
  • 2 feb 2023
  • 2 Min. de lectura


Aquesta setmana s'ha confirmat el canvi a la presidència del Comitè d'Ètica Assistencial de la Regió Sanitària de Lleida. Han estat 6 anys al capdavant d'aquest organisme del nostre territori. Només tinc paraules d'agraïment cap als meus companys, i especialment als 3 secretaris que m'han acompanyat: la Maria José, l'Antoni i la Rosa.


En aquest periode hem creat i consolidat la figura del consultor ètic, hem renovat els documents de règim intern, avaluat protocols, organitzat la Jornada dels CEAs de Catalunya a Lleida i hem tingut que donar suport als professionals i a les institucions durant la pandèmia del COVID. Crec que en aquesta etapa hem donat a conèixer el comitè, perquè en les diferents renovacions hem tingut moltes més sol·licituds que places disponibles, el que demostra l'interés creixent per la bioètica. A més, vam tenir l'oportunitat de donar a conèixer la notra tasca a través dels ICSfluencers i participar en un podcast sobre dilemes ètics.

A més, hem acabat aquesta etapa amb l'aprovació de la Llei Orgànica de Regulació de l'Eutanàsia. Com a president del CEA he pogut participar en el comitè pedagògic que ha organitzat la formació per als professionals i a la taula territorial de desplegament de la Llei a Lleida. Una Llei que ha generat un debat molt intens i interessant en el si del comitè.


He après molt, i ara seguiré com a vocal del Comitè. Desijto molts èxits a la nova presidenta Maria José Ruiz i a la secretària Pilar Ricart, que estic segur que faran una gran tasca.


Però a més, aquesta setmana he deixat de ser consultor ètic de l'ACUDAM. Vaig arribar a l'ACUDAM al 2018 per dinamitzar l'Espai de Reflexió Ètica (ERESS). En aquest temps, he intentat aportar la meva visió a una entitat amb gran trajectòria i implantació al territori. Hem abordat dilemes ètics de les dfierents seccions, hem creat un glossàri d'ètica social i hem participat en un projecte formatiu en el mètode deliberatiu gràcies al Campus Arnau de l'Escala. A més, hem intentat donar a conèixer l'ERESS per a tots els usuaris del territori.


VA ser especialment interessant veure l'impacte que la pandèmia va tenir en els usuaris de l'ACUDAM. Ara, la Núria Gallart s'encarregarà de dinamitzar i aportar la seva visió social al gran equip de l'ERESS. Vull donar les gràcies a l'Esther Temprado, que és realment l'ànima de l'ÈRESS i a tots els membres amb els que hem coincidit, Tenint un record especial per a la Rosa Morera amb la que vaig tenir el plaer de treballar quan vaig arribar a Mollerussa.


L'ètica cada cop és més present en les institucions, sanitaries i socials, i aporta excel·Lència en la pressa de decissions i empodera als professionals. Ajuda sobretot a preguntar-se el perquè de les coses, i què podem fer per millorar allò que sempre s'ha fet.


Un cop més, gràcies a totes i tots!



 
 
 

Comentarios


©2019 por Investigant la urgència de la vida. Creada con Wix.com

bottom of page